Hopp til hovedinnhold (trykk enter)
Arkivplan.no
Printer-ikon Utskriftsvennlig versjon

Politisk organisering

Sirdal kommune har følgende styrer, råd og utvalg:

Kommunestyre

Sirdal kommunestyre har 19 medlemmer.

Kommunestyrets rolle Kommunestyret er kommunens øverste organ og trekker opp hovedlinjene i den politikken som skal føres. Det er kommunestyret som bestemmer hvordan kommunens tjenester skal utvikles. Kommunestyret har det øverste økonomiansvar og fordeler pengene kommunen har til rådighet gjennom budsjettprosessen hver høst. Kommunestyret har også oppgaven med å føre tilsyn og kontroll med kommunens virksomhet. Kommunestyret møtes en gang i måneden.

Kommunestyret har overført mye makt og innflytelse til formannskapet gjennom delegering av en rekke fullmakter. Det er imidlertid en rekke områder der kommunestyret ikke kan overføre ansvaret til andre. Disse er definert blant annet i kommuneloven, og gjelder blant annet kommuneplan, økonomiplan og årsbudsjett, valg av styringsform, medlemstallet i kommunestyret og valg av ordfører og varaordfører.

Kommunestyremøter Alle møtene i Kommunestyret blir direktesendt på web-tv. Opptak av tidligere kommunestyremøter finnes under web-tv.

--

Formannskapet

Formannskapet har 7 medlemmer.

Formannskapet er kommunens nest øverste politiske organ, og behandler og avgjør en rekke saker som er delegert av kommunestyret.

I tillegg behandler formannskapet forslag til økonomiplan og årsbudsjett, og gir innstilling i en rekke andre saker som skal til kommunestyret. Formannskapet består av 7 medlemmer og varamedlemmer, som velges blant kommunestyrets medlemmer for 4 år.

Ordfører leder formannskapets møter.

Alle møtene i formannskapet blir direktesendt på web-tv. Du finner dette her: web-tv.

--

TLM (utvalg for teknikk, landbruk og miljø)

Utvalg TLM har 7 medlemmer.

-

Utvalg for oppvekst og levekår 

Utvalg OLEV har 7 medlemmer.

--

Råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne

Råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne arbeider for å styrke funksjonshemmedes deltakelse og medvirkning på alle samfunnsområder. Målsettingen er full deltakelse og likestilling for funksjonshemmede i samfunnet.

Rådet er et lovpålagt, rådgivende organ for kommunen i forhold til alle saker som gjelder funksjonshemmedes levekår. Rådet velges av kommunestyret for valgperioden etter forslag fra utvalg/brukerorganisasjonene.

Rådet uttaler seg om og tar initiativ i saker som angår vilkårene til ulike grupper mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Rådet skal ha alle sakspapirer i god tid før kommunestyret/utvalg fatter vedtak. I saker med stor betydning for funksjonshemmedes levekår, er det viktig at rådet får seg forelagt sakene på et tidlig tidspunkt for å sikre muligheten for reell innflytelse. Rådets uttalelse skal følge saken frem til endelig vedtak.

Rådet kan selv ta opp saker som angår funksjonshemmede i kommunen, og kan delta i brukerutvalg, plangrupper, referansegrupper ol.

--

Eldrerådet

Eldrerådet arbeider for å styrke eldre sin deltakelse og medvirkning på alle samfunnsområder.

Lov om kommunale eldreråd pålegger alle kommuner å ha et eldreråd som skal velges av kommunestyret for valgperioden etter forslag fra utvalg/pensjonistorganisasjonene.

Eldrerådet er et rådgivende organ for kommunen. Rådet kan uttale seg om alle forslag som griper inn i levekår for eldre i kommunen. Eldrerådet skal ha alle sakspapirer i god tid før kommunestyret/utvalg tar avgjørelse. I saker med stor betydning for levekår til eldre, er det viktig at eldrerådet får seg forelagt sakene på et tidlig tidspunkt for å sikre muligheten for reell innflytelse. Eldrerådets uttalelse skal følge saken frem til endelig vedtak.

Eldrerådet kan selv ta opp saker som angår eldre i kommunen. Eldrerådet kan delta i brukerutvalg, plangrupper, referansegrupper ol.

--

Administrasjonsutvalget

Administrasjonsutvalget har 7 medlemmer. (5 formannskapsmedlemmer + 2 representanter fra ansattes tillitsvalgte)

--

Kontrollutvalget

Kommunestyret har øverste tilsyn med den kommunale forvaltningen. Kontrollutvalget er kommunestyret sitt kontrollorgan og skal føre det faste tilsynet med den kommunale forvaltningen på vegne av kommunestyret.

Kontrollutvalget skal gjennomføre sitt arbeid i tråd med kommuneloven (kapitel 12) og forskrift for kontrollutvalg.

Kontrollutvalget har blant annet oppgaver knyttet til:

  • Tilsyn med forvaltningen, som for eksempel er vurdering av rutiner, system, instrukser osv.
  • Regnskapsrevisjon (bl.a. uttalelse til årsregnskapet og følge opp merknader til regnskapet)
  • Forvaltningsrevisjon (vurdering av bruk og forvaltning av kommunale midler)
  • Selskapskontroll ( kontroll av kommunen sine eierinteresser i selskap)
  • Tilsyn med at kommunen har en forsvarlig revisjonsordning.

Kontrollutvalget innstiller og rapporterer til kommunestyret.

Kontrollutvalget i Sirdal har 3 medlemmer med varamedlemmer og blir valgt av kommunestyret.

 Sekretariat for kontrollutvalget er Agder Sekretariat. Sekretariatet kan kontaktes på tlf. 97 51 02 98 /38 35 14 09 eller på mail: kjell.ivar@asekretariat.no

Kommunens revisor er Kommunerevisjonen Vest, Vest-Agder IKS, og kan kontaktes på telefon 38 32 80 3533/47 25 47 20 eller på mail: post@komrev-vest.no

  (Se øvrige  styrer, råd og utvalg på http://www.sirdal.kommune.no/ )

Laster...